Laatste week Shadi Ghadirian in Brusselse Aeroplastics galerie

Nog tot 4 april kan u in de Brusselse galerie Aeroplastics Contemporary terecht voor een overzicht van het werk van de Iraanse fotografe Shadi Ghadirian. Het gaat om haar eerste monografische tentoonstelling. Shadi Ghadirian (Iran, 1974) studeerde af in fotografie aan de Azad Universiteit in Teheran. Ze besteedt in haar werk vooral aandacht aan de positie van de vrouw in Iran. Sinds ze in 2001 doorbrak met haar reeksen Qajar en Like Everyday bleef ze het thema van het conflict tussen traditie en moderniteit en van de positie van de vrouw in een door mannen gedomineerde maatschappij verder onderzoeken. De titel van de reeks Qajar verwijst naar de gelijknamige dynastie (1794-1925); tegelijk de periode in Iran waarin de portretfotografie werd geïntroduceerd. Gesluierde en traditioneel geklede vrouwen poseren in negentiende-eeuwse decors, maar met objecten als een radio, een mountainbike of een stofzuiger. In de reeks Like Everyday wordt het gezicht van een vrouw in Iraanse outfit vervangen door huishoudelijke artikelen. De titel ontleende ze aan het routinematige karakter van de werkzaamheden waartoe de vrouw is veroordeeld.

Shadi Ghadirian, a photographer from Iran, nog tot 4 april in galerie Aeroplastics Contemporary, Blanchestraat 32, 1060 Brussel, http://www.aeroplastics.net