Eerste vrouwelijke Iraanse skiër op Olympische Winterspelen

Iran stuurt voor het allereerst een vrouwelijke skiër naar de Olympische Winterspelen, die volgend jaar in het Canadese Vancouver plaatsvinden. De vrouw zal in ‘volledig islamitische kledij’ deelnemen, liet het Islamic Republic News Agency (IRNA) weten. Saveh-Shemshaki, hoofd van de Iraanse skifederatie, maakte de namen bekend van de drie vrouwen die strijden voor een plaatsje in de nationale ploeg, naast de drie mannelijke deelnemers: Fatemeh Kiadarbandsari, Mitra Kalhor and Marjan Kalhor. Sinds 1956 heeft Iran alleen mannen naar de Winterspelen gestuurd.
Skiën is in Iran een erg populaire sport. Op twee uur rijden van de hoofdstad Teheran zijn er in het Zagrosgebergte uitstekende skigebieden te vinden – volgens sommigen een van de best bewaarde geheimen van Iran. Onder meer omdat er bij het beoefenen van de sport minder sociale beperkingen zijn, is de populariteit ervan onder jongeren erg groot. De aparte skipistes voor mannen en vrouwen behoren intussen tot het verleden. Hoewel het nog steeds illegaal is om met iemand van het andere geslacht dezelfde skilift te delen, zijn de religieuze voorschriften van de Islamitische Republiek op duizenden meters hoogte heel wat minder streng.