Met een dure fiets kan je nog niet fietsen

Tijdens de 20 km van Brussel, waaraan 40.000 mensen deelnamen, is zondag een 28-jarige man bezweken aan een hartaanval. 35 personen moesten naar het ziekenhuis worden gebracht, onder wie drie met een hartaanval. Naar aanleiding daarvan pleitten onder meer cardioloog Pedro Brugada en sportdokter Chris Goossens voor een verplichte medische screening van elke deelnemer aan massale sportevenementen.

Ik ben het met hen eens, en dat had ik waarschijnlijk niet gezegd vooraleer ik zélf had deelgenomen aan zo’n groots sportevenement. Begin april reed ik de Ronde van Vlaanderen voor wielertoeristen, om voor De Morgen te bloggen over voorbereiding en evenement. Ik wist de dag van de Ronde dat ik het rustig aan moest doen, want ik had slechts twee maanden getraind – hoewel ik voordien al een goede conditie had en regelmatig fietste, zij het zelden meer dan 70 km. Maar ‘rustig’ was die zaterdag het motto van slechts een kleine minderheid. Ik heb in de Vlaamse Ardennen gezien hoe mensen onder druk van anderen zichzelf de vernieling in reden. Vooral het haantjesgedrag van mannen leidde ertoe dat wanneer een wielertoerist die in hun groepje reed even het tempo niet kon aanhouden, er uitspraken klonken als: ‘Allez, gij plooier!’ Waarna sommigen inspanningen leverden waartoe ze eigenlijk niet in staat waren, en ik hen langs de kant van de weg letterlijk naar adem zag happen. Groepsdruk tijdens zulke massa-evenementen, zoals ook dokter Tom Teulingkx maandag zei in Reyers Laat, doet mensen zichzelf niet langer naar hun lichaam luisteren. Opscheppen met de gemiddelde snelheid waarmee je de Ronde had gereden, bleek aan de finish in Oudenaarde een van de favoriete bezigheden te zijn, en dat later kunnen melden op FB een grote drijfveer. Op mijn gemiddelde van 21 km/u – waar ik het ongevraagd nooit over had, want daar gaat het toch niet over? – werd vaak smalend en meewarig gereageerd, terwijl ik niet meereed om de snelste maar wel een ervaring rijker te zijn. Ik dacht dat de bedoeling van sport was gezond te blijven of worden, maar heb tijdens de Ronde helaas veel mensen gezien die zich topsporter waanden. En iedereen weet dat topsport niet gezond is, zeker als je denkt dat met een dure fiets rijden ook betekent dat je kan fietsen.

Organisatoren van massale sportevenementen zouden er dus inderdaad goed aan doen een medische screening verplicht te maken. Dat zou al een pak mensen die gewoon meedoen om zichzelf tegenover anderen te bewijzen twee keer doen nadenken. Als de screening er dan toch niet komt, kunnen de organisatoren van bijvoorbeeld de Ronde stoppen met in het deelnemersplaatje aan je stuur een chip aan te brengen die op een site automatisch je tussentijden over de heuvels registreert, zodat iedereen kan meekijken hoe ‘goed’ je het deed. Dat alleen al is een reden waarom ik de Ronde niet meer zal rijden, want als ook sport een prestigezaak moet worden, dan pas ik.

Deze column verscheen in de Krant van West-Vlaanderen van 23 mei

 

 

Een gedachte over “Met een dure fiets kan je nog niet fietsen

  1. Herkenbare column, maar de laatste paragraaf met de conclusies vind ik wel onzin. Ik fiets ook regelmatig en graag in de Vlaamse Ardennen maar ook ik bedank liever voor een deelname aan de Ronde. Het vooruitzicht van op de Koppen- of Paterberg voet aan de grond te moeten zetten omdat je in de file staat, spreekt me niet echt aan. Maar daar gaat het niet om. Ja, ik haal me zo het beeld van de gelegenheidscoureur met buikje voor ogen die op zijn Specialized Sworks, stilaan paars aangelopen en puffend de Oude Kwaremont bovenkomt. En daarna bij de derde Orval uitpakken hoeveel zijn gemiddelde was. (Trouwens, je gemiddelde van 21 vind ik niet eens zo slecht, zeker dat je niet stiekem naar boven hebt afgerond?)
    Maar we wijken af. Ik heb gewoon zoiets van “so what?”. Als ik mij de vernieling wil in rijden, dan doe ik dat toch gewoon? We worden al langs alle kanten zo gepamperd en betutteld, nu gaat er voor mij ook nog beslist worden of ik buiten adem een helling mag oprijden of niet?! En om dodelijke slachtoffers te vermijden moet die chip verboden worden? Wtf?
    Een tijdje geleden is er bij een marathon een dode gevallen omdat die teveel water had gedronken, dan maar alle deelnemers voortaan 5 bonnetjes meegeven om een volgende slachtoffer te vermijden?

    Het moet niet nog gekker worden dan dat het er nu al aan toegaat, durf ik dan al eens denken.

Reacties zijn gesloten.