‘Ga toch breien!’ – over achterhoedefeminisme anno 2013

Schermafbeelding 2013-10-16 om 10.09.41

Vanaf vandaag in de winkel, of op uw tablet: het nieuwe papieren nummer van HP/De Tijd, dat een special over feminisme is geworden, en waarin ook een artikel van mij staat. Twee fragmenten:

“Van het soort mensen dat blijft schreeuwen dat vrouwen minder vaak voltijds werken of ondervertegenwoordigd zijn in topfuncties als gevolg van discriminatie, krijg ik het steeds meer op de heupen. Zo goed als altijd gaat het hier om een vrije keuze van de vrouwen — en is keuzevrijheid niet net waar feminisme om zou moeten draaien? Vrouwen brengen nu eenmaal liever meer tijd bij hun kinderen door, maar wanneer ze dat ook hardop durven te beweren, krijgen ze af te rekenen met het opgeheven vingertje van de achterhoedefeministen, die hen als priesters op de kansel toespreken dat het niet werkelijk om een vrije keuze gaat, maar om ‘genderongelijkheid’ van een paternalistische maatschappij.”

(…)

“Mijn bullshitdetector ging nog harder aan het loeien toen ik las wat Simone van Saarloos begin juni in Vrij Nederland beweerde in haar essay ‘Fenomenaal feminist’: ‘Vrouw-zijn is niet vanzelfsprekend: er gaat een voortdurend zoeken, proberen en definiëren aan vooraf.’ Ik weet niet eens wat dat betekent, laat staan dat ik het zelf al zou hebben ervaren. Misschien moeten vrouwen gewoon wat vaker zeggen hoe geweldig het is om vrouw te zijn, net zoals ze moeten durven toegeven dat ‘het glazen plafond’ een mythe is. Anno 2013 is dat plafond een fabeltje geworden, in stand gehouden door achterhoedefeministen die op soldaten lijken die weliswaar beseffen dat de oorlog voorbij is, maar toch heimwee vertonen naar de spanning van het front. Dat er minder vrouwen aan de top staan, komt niet omdat een mannenwereld hen belet door te stoten. (…) De quota die worden opgelegd in het streven naar gendergelijkheid zijn daarom paternalistisch en vernederend: vrouwen staan stevig genoeg in hun schoenen om te bereiken wat ze willen. Als ze de ladder naar de top niet beklimmen, komt dat omdat ze het niet willen, en daar zullen hoge opvangsubsidies, uitgebreider vaderschapsverlof en vingerwijzingen richting ‘de mannen’ niets aan veranderen. In februari 2013 ondervroeg de professionele netwerksite LinkedIn 5.300 vrouwen in 13 verschillende landen over hun carrière. Daaruit blijkt dat Nederland tot de wereldtop behoort wat betreft de tevredenheid van vrouwen over hun loopbaan: 87 procent van de ondervraagden noemde die tot dan toe een succes. Zweden, de natte droom van feministen, doet het met 64 procent een pak minder goed.”

4 gedachtes over “‘Ga toch breien!’ – over achterhoedefeminisme anno 2013

  1. Pingback: Masterchef levert winnaressen op | blankemannenbolwerk

  2. Goed artikel, Ann. Weblog Blankemannenbolwerk stelt zich ten taak om de denkfouten en halve waarheden van powerfeministen aan de kaak te stellen. Wij kennen daarom de weblog van de Zesde Clan. We hebben al diverse artikelen geschreven over dat vrouwen tegenwoordig alles kunnen bereiken. Ze hebben een vrije keuze. Daarom is het jammer dat er een groepje feministen klaarstaat die de vrouwen willen voorschrijven hoe ze moeten leven. Het is mooi om te zien dat steeds meer mensen doorkrijgen, dat zij zelf mogen bepalen hoe ze leven.

  3. Pingback: De gereedschapskist: ‘click bait’ | blankemannenbolwerk

  4. Wat een grote woorden! ‘Vrouwen willen gewoon niet’. Lekker genuanceerd. Weblog De Zesde Clan vraagt zich af of je bijvoorbeeld het onderzoek van Marieke van den Brink wel eens hebt gelezen, over de benoemingspraktijk op universiteiten? Of de studies naar het effect van onbewuste vooroordelen? Of de Emancipatiemonitor 2008, 2010, 2012? Daar rolt een veel complexer plaatje uit, waarbij expliciet genoemde sociaal wenselijke antwoorden vaak haaks staan op wat er ondergronds rommelt en welke druk we als cultuur op vrouwen uitoefenen. Als dit daadwerkelijk het niveau van denken is, hebben we nog een lange weg te gaan.
    Met vriendelijke groeten,
    De Zesde Clan

Reacties zijn gesloten.