“Met ‘De seingever’ is zij erin geslaagd een kwaliteitssprong te maken”

Jan Van Duppen, voormalig parlementslid voor sp.a en ‘Belgisch huisarts in Rotterdam’, bespreekt op zijn website De seingever

Waar uit haar ‘Vurige Tong’ nog de pijn en verontwaardiging oplaaiden  die haar deel waren geweest en ook van wie haar lief was in Tielt en omstreken, betreedt Ann De Craemer met ‘De Seingever’  een nieuwe fase in haar literair parcours. Die van het mededogen. 

Grootser dan een koersoverwinning, warmer dan een adrenaline- of amfetamineshot weet ze in ‘De Seingever’ de pijn van het zijn te onthullen in en om de Vlaamse mythologie van fietskoersen en kermissen, kastijding en automutilatie. Met veel respect voor de medespelers schrijft ze ‘De seingever’ op de dunne lijn tussen ‘In de Gloria’ en ‘Man bijt hond’.

De seingever wordt een seingever van het leven en de dood van vandaag. Hij laat zien hoe we ons graag vastklampen aan leugens en bedrog om de schoonheid van het verhaal waarin we gretig geloven. Hij probeert te overleven met de pijn van zijn dromen.

Tot ploegarts omgeturnde sport- en huisartsen werken al te glunderend mee in de blingbling van de  koekendozenromantiek waarin wieler- en andere sportploegen zich graag hullen met het oog op de rentabiliteit van de sponsorgelden. Sport- en andere journalisten zijn doorgaans in hetzelfde bedje ziek om praatjes te verkondigen van wier heil ze drinken.

Ann De Craemer is dit verlangen waardig te boven gekomen: ‘Wanneer de blakende berggeit achteraf een bevlogen bedrieger bleek te zijn die dat dan nog staalhard ontkende, voelde ik me een onnozel wicht.‘ (210)

Met ‘De Seingever’ is zij erin geslaagd een kwaliteitssprong te maken. Om al die pijn te kunnen overwinnen is veel zelfreflectie nodig en afstandelijke betrokkenheid en genoeg cynisme om te kunnen overleven.

In de literaire categorie waar zij met ‘De seingever’ is binnen getreden moet je de pijn weten te hanteren om overeind te blijven. In die categorie lezen goeie recensenten een boek tot het einde door, ook als citaten uit de bombastische mythologie van Karel Van Wijnendaele dreigen te vervelen.

2 gedachtes over ““Met ‘De seingever’ is zij erin geslaagd een kwaliteitssprong te maken”

 1. tis ter poef ip,
  recht in het hart van de wielerliefhebber,
  juiste details,
  juiste timbre,
  juiste sfeer,
  ik heb genoten en een traan geplengd,
  ik ben dan ook van uw streek, net iets ouder, maar toch opgegroeid met dezelfde helden, verhalen en legendes….

  tis ter poef ip

Reacties zijn gesloten.