Iraans oppositieleider Mousavi opgenomen in ziekenhuis

De Iraanse oppositieleider Mir-Hossein Mousavi is gisteren opgenomen in het ziekenhuis met hartklachten. Dat meldde een van zijn medewerkers.

Mousavi verloor in 2009 de presidentsverkiezingen van zittend president Mahmoud Ahmadinejad, maar bij de verkiezingen werd massaal gefraudeerd, wat tot grootschalig protest van de bevolking leidde. Ook Mousavi bleef zich verzetten tegen de ‘overwinning’ van Ahmadinejad, maar helaas staat hij nu al 526 dagen onder huisarrest. Begin februari 2011 riepen hij en Mehdi Karroubi, een andere hervormingsgezinde presidentskandidaat, op tot vreedzaam protest op 14 februari, uit solidariteit met de Arabische Lente. Die dag werden hij en Karroubi onder huisarrest geplaatst.

‘Mousavi werd vanmorgen naar het ziekenhuis gebracht na een blokkade in zijn bloedvaten’, aldus Ardeshir Amir Arjomand, een van de adviseurs van Mousavi tijdens zijn campagne voor het presidentschap. ‘Hij voelde zich de avond voordien al niet goed, maar de veiligheidsdiensten brachten hem niet naar het ziekenhuis omdat ze daar eerst camera’s wilden installeren’, zei Arjomand tegen Reuters.

Arjomand meldde dat de families van de twee oppositieleiders de voorbij maanden onder ‘zware en onmenselijke druk’ stonden. ‘Mousavi had voor zijn huisarrest geen symptomen van een ziekte. Hij en zijn familie staan onder zware druk maar hij is sterk gebleven.’

Arjomand riep VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon en andere leiders op om een ontmoeting te vragen met de gevangengenomen oppositieleiders wanneer ze komende week naar Iran reizen voor een top van 120 ontwikkelingslanden.

Zelf vind ik de stilte van het Westen over het huisarrest van de oppositieleiders in elk geval oorverdovend en schaamtelijk. Zie daarover deze column die ik eerder schreef.

bron: The Guardian