Iraans parlement ontbiedt Ahmadinejad

Het Iraanse parlement heeft vandaag president Mahmoud Ahmadinejad ontboden. De parlementariërs willen de president aan de tand voelen over een reeks beschuldigingen aan zijn adres. Ahmadinejad zou het beheer van de Iraanse economie hebben verprutst. Het is voor het eerst sinds de Islamitische Revolutie in 1979 dat het parlement een president op het matje roept.

De vicevoorzitter van het parlement, Mohammad Reza Bahnoar, zei dat de parlementariërs Ahmadinejad onder andere willen bevragen over de magere economische groei en over het omzeilen van een speciale begroting voor het openbaar vervoer in de hoofdstad Teheran. “De president is verplicht vragen te beantwoorden in een openbare sessie van het parlement”, aldus Bahnoar.

De officiële oproep aan Ahmadinejad wordt binnen twee dagen verstuurd. De president moet zich vervolgens binnen een maand melden om de vragen van de parlementariërs te beantwoorden. Het is niet duidelijk wat voor gevolgen het zou hebben als Ahmadinejad niet komt opdagen.

Ahmadinejad zal ook worden gevraagd waarom hij ‘elf dagen heeft getwijfeld’ voordat hij de minister van inlichtingen Heydar Moslehi zijn baan teruggaf. Ahmadinejad probeerde de minister in april te ontslaan, maar werd teruggefloten door ayatollah Ali Khamenei, de hoogste geestelijke in Iran. Het parlement heeft ook vragen over het ontslag van minister van Buitenlandse Zaken Manouchehr Mottaki, die in december door Ahmadinejad de laan werd uitgestuurd.

De regering van Ahmadinejad zou ook de islamitische kledingvoorschriften voor vrouwen niet hebben afgedwongen. Volgens de parlementariërs heeft Ahmadinejad Iraans nationalisme uitgedragen in plaats van islamitische waarden. De laatste beschuldiging heeft betrekking op de zoon van Ahmadinejad, die getrouwd is met de dochter van Esfandiar Rahim Mashaei, de stafchef van de president. Tegenstanders van de president vermoeden al langer dat hij in Mashaei een opvolger ziet.

bron: Novum