Defensieminister VS: Israël zal Iran mogelijk dit voorjaar aanvallen


De cover van het NY Times Magazine van vorig weekend

De Amerikaanse minister van Defensie Leon Panetta acht de kans groot dat Israël dit voorjaar een aanval uitvoert op Iran. Israël zou op die manier willen voorkomen dat Iran doorgaat met de ontwikkeling van een kernwapen. Dat melden Amerikaanse media.

Panetta denkt dat de kans is toegenomen dat Israël Iran in april, mei of juni zal aanvallen om te voorkomen dat Teheran een nucleaire bom zal maken. Het was columnist David Ignatius van The Washington Post die dat gisteren schreef, maar hij wilde niet zeggen van wie hij die informatie kreeg. Maar gisteren schreef The Washington Post ook dat Panetta het bericht niet ontkent. CNN bevestigt het bericht, dat volgens de krant komt van een medewerker uit het Obama-kamp die anoniem wil blijven.

Volgens Ignatius, die net als de Amerikaanse minister van Defensie in Brussel is, denkt Panetta dat Israël zal toeslaan voor Iran een zogenaamde ‘immuniteitszone’ zal binnengaan om aan de nucleaire bom te beginnen. Panetta en het Pantagon hebben de berichten niet bevestigd en weigerden commentaar.

De Israëlische regering is bang dat Iran al bijna genoeg verrijkt uranium heeft verzameld in diepgelegen bunkers om er een wapen mee te maken. Aangenomen wordt dat Israël het grootste nucleaire arsenaal heeft van het Midden-Oosten en de kernwapenontwikkeling in Iran dus als een grote bedreiging ziet. Israël heeft een militair optreden tegen Iran niet uitgesloten, maar heeft altijd gezegd dat zijn eigen kernwapens voor vredesdoeleinden zijn bestemd.

Vorig weekend nog was er in de VS ophef over de cover van het New York Times Magazine, dat in zwarte, brandende letters de vraag stelt: Israel vs. Iran -When will it erupt? Lees hier het artikel dat de Israëlische journalist Ronen Bergman, auteur van The secret war with Iran, voor het magazine schreef.

bronnen: de Volkskrant, The Washington Post, eigen berichtgeving

Een gedachte over “Defensieminister VS: Israël zal Iran mogelijk dit voorjaar aanvallen

  1. Al dat geweld en zichzelf bewapenen is één vicieuse cirkel. DE grote machten hebben het allemaal zelf gezocht door zichzelf ewaar te bewapenen. Het gaat hem alleen om macht en daarin wordt ‘alles’ meegeleurd, of je nu wil of niet !!!

Reacties zijn gesloten.