Iraanse ferry zinkt: zestien doden

Een Iraanse ferry is tijdens de nacht van zaterdag op zondag tijdens een storm gezonken. Daarbij kwamen zestien mensen om het leven, één passagier wordt nog vermist. Dat meldt het Iraanse persagentschap ISNA.

Het schip had 20 passagiers en twee bemanningsleden aan boord en was op weg van het eiland Hormuz naar de Zuid-Iraanse havenstad Bandar Abbas, in de Straat van Hormuz. De ferry kapseisde zaterdagavond door een hevige storm.

Reddingsteams haalden zondag zestien lichaam boven en redden vijf mensen, onder wie de kapitein. Eén passagier wordt nog vermist, maar de reddingswerkers vrezen voor zijn leven. De politie arresteerde de kapitein omdat hij het verbod om uit te varen tijdens de storm had genegeerd.

De Straat van Hormuz ligt tussen Iran en Oman. Wegens het geschil rond zijn nucleaire programma en de daaraan verbonden sancties dreigde de Iraanse regering er onlangs mee de zee-engte voor olietransporten te blokkeren. Alle olie-exporterende Golfstaten worden daardoor getroffen. Door de Straat van Hormuz passeert ongeveer 40 procent van de wereldwijd per schip getransporteerde olie.