Asghar Farhadi: ‘Michael Moore bekendste filmmaker in Iran’


Asghar Farhadi met de Gouden Beer op het filmfestival van Berlijn

Volgens Asghar Farhadi, de Iraanse regisseur van A Seperation, is Michael Moore de bekendste filmmaker in Iran. Dat zei hij tegen de New York Post. Moore is bekend van documentaires als Bowling for ColumbineFahrenheit 9/11 en Capitalism: A Love Story.

Volgens Farhadi worden de films van de politiek geëngageerde en vaak kritiek op de overheid spuiende Moore in Iran regelmatig op televisie uitgezonden. Veel mensen in zijn thuisland zouden hem dan ook kennen.

Asghar Farhadi beleeft momenteel een groot succes met A Separation, een film over een Iraans stel dat uit elkaar gaat omdat een van hen het land wil verlaten en de ander niet. De film kreeg al meerdere filmprijzen, waaronder een Gouden Beer voor beste film. Deze week was Farhadi in New York, waar hij prijzen won voor de beste buitenlandse film van de New York Film Critics Circle en de National Board of Review. A Separation komt naar verluidt ook in aanmerking voor een Oscar.

de Volkskrant noemde A Seperation een ‘messcherpe analyse van de Iraanse samenleving’ en Farhadi ‘een Hitchcockiaanse meester in het uitzetten van (valse) sporen, waarbij oorzaak en gevolg en de daaruit volgende schuldvraag voortdurend verschuiven.’

bronnen: Nu.nl, New York Post