‘De regen van de herfst’

Je voelt het vandaag aan de eerste kilte die in de lucht hangt: de herfst is begonnen, nadat we amper een zomer hebben gehad. Niettemin mogen we niet klagen: er zijn mensen voor wie de herfst lang of zelfs eeuwig duurt, zoals voor de vele politiek gevangenen in Iran. Het begin van de herfst deed me denken aan het Perzische gedicht ‘De regen van de herfst’ dat werd geschreven ter ere van Neda Agha Soltan, de jonge vrouw die werd neergeschoten tijdens de protesten na de presidentsverkiezingen in juni 2009.
De auteur ervan is Hila Sedeghi, een jonge dichteres die in Iran steeds meer bekendheid geniet, maar ook zeer geviseerd wordt door het regime omwille van haar gedichten, waarin zij vaak openlijk kritiek uit. De manier waarop zij hier het gedicht voordraagt, is fenomenaal. In Iran is het reciteren van poëzie een kunst, en zij beheerst die meesterlijk. Tijdens haar voordracht begint het publiek verschillende keren te applaudisseren. Met Engelse ondertitels.