Iran werkt aan ‘halal-internet’

Iran werkt aan plannen om het land volledig van het internet af te sluiten en zijn burgers in de plaats daarvan een nationaal halal-internet aan te bieden. Halal betekent ‘in overeenstemming met de islamitische wetten’. De Iraanse leiders zien het project als een manier om een einde te maken aan de strijd om de controle over het internet. In een tweede fase zou Iran de technologie voor dit gesloten netwerk – dat het world wide web moet vervangen – ook aanbieden aan bevriende naties. Iran, een wereldkampioen in internetcensuur, promoot de lancering van dit nationale internet als een kostenbesparende maatregel en een manier om islamitische waarden te bewaren.

Want Iran maakt zich zorgen over de democratische bewegingen die aan macht winnen in het Midden-Oosten en de Arabische landen en die worden gestuwd door het internet en andere moderne communicatiemiddelen. De Iraanse leider Ali Khameni spreekt in dat verband van een ‘zachte oorlog’ die via het internet het Midden-Oosten wil bezoedelen met westers gedachtengoed.

Vorige week verschenen ook berichten in de Iraanse pers als zou binnenkort een eigen beheerssysteem worden gelanceerd dat Microsofts Windows moet vervangen.

Iran maakt extra haast van deze technologische omwentelingen sinds het land vorig jaar getroffen werd door Stuxnet, een complexe computerworm die werd ontwikkeld om de controle over Iraanse kerninstallaties over te nemen en in september 2010 succesvol de Iraanse nucleaire installaties in Bushehr infecteerde. Volgens de Duitse computerspecialist Ralph Langer was die aanval ‘even effectief’ als een militair ingrijpen, of ‘beter zelfs, want er vielen geen menselijke slachtoffers te betreuren’. Langer noemt Stuxnet de meest ‘geavanceerde en agressieve malware in de geschiedenis’. Het Iraanse kernprogramma zou door Stuxnet twee jaar vertraging hebben opgelopen.

Volgens experts is de kans klein dat Iran zich volledig kan afsluiten van het globale internet, maar zou er in het land wel een soort duale webstructuur kunnen ontstaan.

bronnen: Express, The Wall Street Journal