Regime waarschuwt voor protesten op Chaharshanbe Suri

Morgenavond wordt in Iran Chaharshanbe Suri (Rode Woensdag) gevierd. Het feest valt traditiegetrouw op de laatste dinsdag van het Perzische jaar. Boze geesten worden verjaagd en het lichaam moet worden gereinigd voor Noruz, het nieuwe jaar dat in Iran samen met de lente begint. Op Chaharshanbe Suri springen de Iraniërs bij zonsondergang over vuren en zingen ze ‘Sorkhi-ye to az man; Zardi-ye man az to’. Letterlijk vertaald betekent dat: ‘Jouw felle rode kleur is van mij; mijn zieke gele kleur is van jou.’ Vrij vertaald vragen de mensen het vuur om hun ziektes weg te nemen en hen kracht te geven.

Chaharshanbe Suri is een eeuwenoud feest dat stamt uit de pre-islamtische tijden toen de Zoroastriërs in Iran nog het vuur aanbaden. Vandaag heeft het feest niet langer een religieuze betekenis en wordt het door alle Iraniërs uitbundig gevierd.

Het Iraanse regime heeft zondag families gewaarschuwd om hun kinderen te verbieden het feest van Chaharshanbe Suri te koppelen aan politieke protesten. De Iraanse oppositue deelde eind februari mee dat er op de drie laatste dinsdagen van het Iraanse jaar (dat eindigt op 20 maart) protesten zouden worden georganiseerd in het land. De eerste twee dinsdagen waren 10 Esfand of 1 maart (de verjaardag van oppositieleider Mir-Hossein Mousavi); de tweede dinsdag was Internationale Vrouwendag (17 Esfand – 8 maart) en morgen is het dus de beurt aan de derde dinsdag. Alireza Avayi, hoofd van de rechterlijke macht in Teheran, waarschuwde alvast de bevolking: ‘Als jonge mensen zullen toestaan dat anti-revolutionairen zich onder hen vermengen, lopen ze het risico om gewond te raken, want het zal in deze situaties moeilijk zijn om het onderscheid te maken.’ Bahman Kargar, hoofd van de ordetroepen, schuwde ook de dreigende taal niet: hij waarschuwde zondag dat iedereen die morgenavond wordt gearresteerd niet zal worden vrijgelaten voor het begin van het Iraanse nieuwe jaar op 20 maart.

bron: TehranReview