Mossadegh komt tot leven op de iPad


Goed nieuws over iets wat met Iran te maken heeft is deze dagen zeldzaam, maar dit is er wel ééntje: er is een fantastische iPad app gemaakt over de coup tegen de voormalige eerste minister Mohammad Mossadegh, gebaseerd op het geweldige boek All the shah’s men van Stephen Kinzer, waarin hij met grote historische accuraatheid het verhaal van Mossadegh vertelt, in een boek dat niettemin leest als een thriller.

De naam van de app is ‘Operation Ajax’, de codenaam die werd gegeven aan de CIA-operatie om Mossadegh af te zetten. De app wordt als volgt omschreven: “This graphic retelling of the 1953 CIA-sponsored coup in Iran, ‘Operation Ajax,’ lets you dive in to history like never before. Interactive enhancements to the traditional graphic novel experience bring you into the lives and minds of the people who built the new world order.” Een beschrijving die helemaal klopt: dit is geschiedenis voor ‘the new generation’.

De eerste twee hoofdstukken zijn nu beschikbaar op de iTunes-store, het eerste hoofdstuk kan je hier gratis downloaden.