Diplomaat op Iraanse ambassade Brussel neemt ontslag

Vers van de pers: Farzad Farhangian, persattaché bij de Iraanse ambassade in Brussel, heeft ontslag genomen uit protest tegen het regime en zich aangesloten bij de Groene Beweging.

Ik heb Farhangian verschillende keren ontmoet bij de aanvraag van mijn persvisa voor Iran. Toen ik hem na de uitslag van de presidentsverkiezingen van 2009 zag, meende ik al uit zijn woorden te kunnen afleiden dat hij het erg moeilijk had om te doen alsof hij achter het regime stond.

Farhangian is de derde Iraanse diplomaat in Europa die ontslag neemt. Vandaag nog werd bekend dat Hossein Alizadeh, tweede man van de ambassade in Finland, het voor bekeken houdt. Hij verklaarde vandaag hiertoe te hebben besloten omdat hij niet kan leven met de ‘fraude’ bij de presidentsverkiezingen in 2009.

Een consulaire medewerker van de Iraanse ambassade in Oslo ging hem in januari voor en heeft inmiddels politiek asiel in Noorwegen gekregen.