Zeg nooit ‘Arabische Golf’ tegen ‘Perzische Golf’

Ik heb het in Iran vaak gehoord: zeg nooit ‘Arabische Golf’ tegen ‘Perzische Golf’. Die gevoeligheid is een Griekse steward zuur opgebroken: Iran heeft hem het land uitgezet nadat hij tijdens een binnenlandse vlucht met passagiers ruzie had gemaakt over de naam van de Perzische Golf (zie foto). Dat heeft het Iraanse persbureau Fars zondag gemeld.
Passagiers hadden geklaagd dat de Perzische Golf op een monitor in het vliegtuig werd aangeduid als Arabische Golf. Daarop kwam het tot een ruzie waarbij de Griek dreigde de passagiers te ‘arresteren’.
De Perzische Golf ligt tussen het Arabische schiereiland en Iran. Daarom wordt hij dan ook bijvoorbeeld in de Franstalige wereld politiek correct aangeduid als ‘Arabisch-Perzische Golf’. Maar Iran staat erop dat de zeearm Perzische Golf moet heten.
Iraanse luchtvaartmaatschappijen huren soms buitenlandse vliegtuigen met bemanning in voor binnenlandse vluchten. Volgens minister van Verkeer Hamid Behbaha mag de hele bemanning van de ‘Arabische-Golfvlucht’ niet meer werken in Iran.
Ook waarschuwde de bewindsman Arabische luchtvaartmaatschappijen dat zij de ‘juiste’ naam moeten gebruiken als zij over Iraans grondgebied vliegen: “Als jullie de verkeerde term gebruiken, zal het jullie onmogelijk worden gemaakt om te vliegen.”
De Islamitische Solidariteitssportfederatie, die zetelt in het Saudische Riyad, gelastte in januari een sportcompetitie af die in Teheran zou worden gehouden. Daartoe werd besloten omdat Teheran de term Perzische Golf wilde gebruiken op de medailles.
bron: de Volkskrant