Amerika plant sancties tegen Iraanse Revolutionaire Garde

De Amerikaanse regering bereidt nieuwe financiële sancties tegen Iran voor die gericht zijn op Iraanse instellingen en bedrijven die het meest betrokken waren bij het neerslaan van de protesten tegen het bewind van president Mahmoud Ahmadinejad. Zij zou zich vooral concentreren op de Revolutionaire Garde, die zich heeft ontwikkeld tot een van de belangrijkste steunpilaren van de Iraanse regering.
Dat heeft de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal zaterdag gemeld op basis van niet genoemde Amerikaanse regeringsfunctionarissen. De Garde is oorspronkelijk een militair elitekorps, dat over het slagen van de Islamitische Revolutie van 1979 waakte. Ze is uitgegroeid tot een politiek gemotiveerd, fanatiek leger naast de strijdkrachten en heeft bovendien een zakenimperium opgebouwd. Drie maanden na de verkiezingen, bijvoorbeeld, verwierf de Revolutionaire Garde een meerderheidsaandeel in TCI, de nationale telecommunicatiemaatschappij.
Tegenstanders van het bewind in Teheran, die hebben gesproken met belangrijke Amerikaanse denktanks, hebben volgens de krant een lijst van ondernemingen opgesteld die banden met de Garde hebben.
bron: de Volkskrant