Nieuwe boodschap van Mousavi aan het Iraanse volk: "Blijf protesteren"

De Iraanse gewezen presidentskandidaat en oppositieleider Mir-Hossein Mousavi heeft zich gisteren – voor het eerst sinds weken – opnieuw tot het Iraanse volk gericht, en dat op zijn website http://www.kaleme.com/. Hij roept zijn aanhangers op om te blijven protesteren en strijden tegen ‘leugenaars en bedriegers’. Hij riep de autoriteiten ook op om een onderzoek te starten naar de betwiste uitslag van de presidentsverkiezingen en iedereen te straffen die de voorbije maanden demonstranten of gevangenen heeft misbruikt.
De boodschap van Mousavi aan het Iraanse volk kwam er twee dagen nadat het parlement (op 3 september) de overgrote meerderheid van het nieuwe, conservatieve kabinet van Ahmadinejad heeft goedgekeurd. Achttien van de eenentwintig voorgestelde ministers kregen het vertrouwen, onder wie ook de veelbesproken Ahmad Vahidi, die minister van Defensie wordt. Hij wordt in Argentinië gezocht in verband met een bomaanslag op een joods centrum in 1994 in Buenos Aires, waarbij 85 mensen om het leven kwamen. Twee van de drie vrouwen die Ahmadinejad in zijn kabinet wou opnemen, kregen het vertrouwen niet. Marzieh Vahid Dastjerdi krijgt Gezondheid en is de eerste vrouwelijke minister is in Iran sinds de Islamitische Revolutie van 1979.
In zijn boodschap aan het volk riep Mousavi op om de protesten, hoe kleinschalig ook, verder te zetten. “Er is geen andere weg dan bidden tot God en het roepen van ‘Allahu Akbar’ tijdens grote en kleine bijeenkomsten.” Mousavi leverde ook kritiek op het regime, dat hem en andere oppositieleiders op de hielen blijft zitten. “Ondanks de lastercampagne van de door de staat gedirigeerde propagandamachine zijn wij het die oproepen tot het verstel van het vertrouwen en de vrede in de samenleving. Wij zijn het die elke vorm van extremisme en geweld willen vermijden.”
Het blijft erg onrustig in Iran, en het regime doet alles om bijeenkomsten van Mousavi-supporters te dwarsbomen. Afgelopen week, bijvoorbeeld, zou zoals elk jaar bij het graf van ayatollah Khomeini het midden van de Ramadan worden gevierd, maar die samenkomst werd door de autoriteiten afgelast nadat aanhangers van Mousavi hadden aangekondigd er te zullen demonstreren.
“De enige manier om het land te redden is door het vredevolle samenleven van verschillende smaken, levenswijzen, etniciteiten, godsdiensten en denkwijzen,” aldus nog Mousavi in zijn boodschap.”
bron: LA Times, www.kaleme.com

Een gedachte over “Nieuwe boodschap van Mousavi aan het Iraanse volk: "Blijf protesteren"

Reacties zijn gesloten.