Drie Amerikaanse toeristen opgepakt in Iran nabij grens met Irak

In Iran zijn vrijdag drie Amerikaanse toeristen opgepakt die tijdens een tocht door de bergen per ongeluk de grens zouden zijn overgestoken vanuit buurland Irak. Dat heeft de Amerikaanse nieuwszender CNN gemeld op gezag van Koerdische bronnen in Irak.
Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat dat bericht wordt nagetrokken. Een defensiefunctionaris zei dat het in ieder geval niet om militair personeel gaat. De Iraanse autoriteiten hebben nog niet op de kwestie gereageerd.
De drie Amerikanen, een vrouw en twee mannen, brachten een bezoek aan Ahmed Awa, een populaire toeristenbestemming in het autonome Koerdische deel van Irak, vlakbij de grens met Iran. In het gebied is er geen duidelijke grensscheiding tussen beide landen.
Een vierde Amerikaan was ziek achtergebleven en stond telefonisch met de drie in contact, toen ze door Iraanse militairen waren omsingeld, meldde CNN.
Volgens een veiligheidsfunctionaris in Iraaks Koerdistan heeft de politie de Amerikanen gewaarschuwd niet de bergen in te gaan, omdat Iran zo dichtbij was. De drie negeerden de waarschuwing en belden hun zieke vriend met de boodschap dat zij in Iran waren aangehouden. Ook de eigenaar van het hotel waar ze verbleven had de Amerikanen afgeraden naar Ahmed Awa te gaan, omdat het zo dicht bij de Iraanse grens is.
bronnen: de Volkskrant, CNN