Vandaag wordt kritieke dag in Teheran: studentenprotesten van tien jaar geleden worden herdacht

De Iraanse autoriteiten hebben vandaag alle regeringsgebouwen in Teheran gesloten vanwege de zware zandstorm die de hoofdstad nu al een paar dagen teistert. Volgens de opposositie is dat niet meer dan een handige tactiek om de protesten in Teheran het zwijgen op te leggen: het is vandaag precies tien jaar geleden dat de Basiji een studentenhuis in Teheran binnenvielen om studenten te beletten deel te nemen aan een voorgenomen demonstratie. Daarbij werd een student gedood. De inval leidde tot vijf dagen van studentenprotesten, waarbij verschillende doden vielen en duizenden studenten werden opgepakt.
De herdenking van het studentenprotest van tien jaar geleden wordt als een test voor het regime gezien: is het protest na de verkiezingen van 12 juni bedwongen of komt er een nieuwe golf van verzet? In Teheran is de universiteitscampus inmiddels al gesloten en zijn de Basiji gemobiliseerd om tegen eventuele betogers op te treden.
Het regime klinkt in elk geval vastberaden: iedere poging tot een demonstratie van de oppositie in Teheran zal worden ‘verpletterd’. Dat heeft gouverneur Morteza Tamaddon woensdag gezegd. “De vijanden zijn boos over de rust die weerkeerde na de samenzweringen die volgden op de verkiezingen en ze proberen de vrede geweld aan te doen door middel van buitenlandse, contrarevolutionaire en beruchte netwerken”, zei Tamaddon woensdag. De gouverneur van de provincie Teheran zei dat de genoemde netwerken zouden worden ‘verpletterd onder de voeten van ons waakzame volk’.
Ook in Nederland protesteren Iraniërs vandaag tegen het regime. Vandaag worden in Delft de slachtoffers herdacht die tien jaar geleden omkwamen tijdens de studentenprotesten in Iran. Naast een stilte van twee minuten is er ook veel geluid. Elias Soltani, een uit Iran afkomstige activist, heeft in Delft een demonstratie georganiseerd die moet eindigen bij het Vredespaleis in Den Haag. Daar wordt een petitie in gediend bij het Internationale Gerechtshof. Soltani wil de ’misdadigers’ van het Iraanse regime, onder wie Khamenei en Ahmadinejad, aanklagen
den.
bron: Trouw, De Standaard