Vanavond ‘Offside’ van Jafar Panahi op Nederland 2

Vanavond wordt op Nederland 2 Offside uitgezonden, de meest recente film van de bekende Iraanse regisseur Jafar Panahi. Offside is tegelijk een kritische film én een komedie over een Iraans meisje dat de beslissende kwalificatiewedstrijd tussen Iran en Bahrein probeert te bezoeken. Dat is verboden: in Iran mogen vrouwen geen sportwedstrijden bijwonen. Daarom verkleedt ze zich als jongen, maar bij de ingang van het stadion wordt ze gepakt. De dienstdoende militairen moeten haar uitleveren aan de islamitische zedenpolitie, die over haar lot zal beslissen. In afwachting van hun komst wordt het meisje buiten het stadion vastgehouden. Al snel krijgt ze gezelschap van andere voetbalgekke vrouwen, die hun haar verborgen hebben onder petjes en sjaaltjes in de Iraanse kleuren. Ze worden een voor een betrapt. In het anderhalf uur durende, in documentaire stijl gefilmde Offside laten de meisjes zich niet buitenspel zetten. De film mag, net als andere films van Panahi, in Iran niet vertoond worden. Offside is internationaal overladen met lof en heeft op het festival van Berlijn zelfs de Zilveren Beer (zie foto) in de wacht gesleept.

Lees hier een interview met Jafar Panahi over Offside.
OFFSIDE, Nederland 2, 0.30 – 2.00

Een gedachte over “Vanavond ‘Offside’ van Jafar Panahi op Nederland 2

Reacties zijn gesloten.