Khamenei uit harde kritiek op Obama

Irans opperste geestelijke leider Ali Khamenei heeft zaterdag in een reactie op de videoboodschap van de Amerikaanse president Barack Obama harde woorden gesproken. ‘Pas als jullie veranderen zijn wij bereid ons gedrag te veranderen,’ zei hij tijdens een toespraak in de heilige stad Mashhad, die door tienduizenden mensen werd bijgewoond. Gisteren werd de boodschap van Obama nog als hoopvol bestempeld door het regime, al werd ook toen gezegd dat woorden alleen niet genoeg zijn en Teheran concrete daden verwacht van de VS.
‘De nieuwe Amerikaanse president stuurt ons een nieuwjaarsboodschap, maar beticht er ons tegelijkertijd van het terrorisme te steunen en kernwapens te ontwikkelen,’ zei Khamenei. Hij eist dat de Verenigde Staten eerst hun beleid aanpassen. Volgens hem is er geen verschil tussen Obama en zijn voorhanger, president George W. Bush: ‘Hij heeft Iran al van de eerste dag beledigd. Als u gelijk hebt dat de tijd voor verandering gekomen is, waar is die verandering dan? Wat zijn de tekenen van die verandering? Maak het voor ons duidelijk wat er veranderd is.’ Khamenei had het ook over de bemoeienissen van de VS in Iraanse aangelegenheden en zei dat de beschuldigingen van Washington over Irans nucleaire programma een teken van vijandigheid zijn. Lees hier een uitgebreid artikel op de website van The New York Times over Khamenei’s toespraak.