Gordon Brown vraagt Iran om samen te werken

Vanmorgen heeft de Britse premier Gordon Brown tijdens een speech voor de denktank Chatham House Iran gewaarschuwd dat het met zijn nucleaire programma voor een ‘duidelijke keuze’ staat. Als Iran zich bereid toont zijn programma van uraniumverrijking te stoppen, dan mag het internationale hulp verwachten bij het ontwikkelen van kernenergie voor vreedzame doeleinden, aldus Brown.
Een uitbreiding van civiele kernenergie is noodzakelijk om wereldwijd de CO2-uitstoot te verminderen, zei Brown. Iran beweert dat zijn kernprogramma enkel vreedzame doelen dient, maar Brown zei in zijn speech dat Iran onderworpen zal worden aan meer en strengere sancties indien het geen inspecties toelaat van het Internationaal Atoomagentschap van de Verenigde Naties.
“Irans huidige nucleaire programma is onaanvaardbaar,” citeert de BBC Gordon Brown. “Iran heeft zijn nucleaire activiteiten verborgen, heeft geweigerd om samen te werken met het IAEA en heeft resoluties van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties genegeerd. Hun weigering om de regels te volgen leidt ertoe dat we hun nucleaire programma als een kritieke nucleaire dreiging zien.”
Iran staat daarom voor een duidelijke keuze, aldus Brown: verdergaan op de ingeslagen weg en geconfronteerd worden met hardere sancties, of hun nucleaire programma omvormen tot een dat vreedzame doeleinden dient en onder toezicht staat van de VN.
Brown moedigde Iran ook aan om in te gaan op het voorstel van de Amerikaanse president Barack Obama om te onderhandelen, en om waarschuwingen van Rusland, China en Europa om samen te werken met de VN niet in de wind te slaan. “Ik vraag Iran, opnieuw, om wat dit betreft met ons samen te werken in plaats van ons tegen te werken,” zei Brown.